Banken for Telemark og telemarkinger

Levert: 2018
Produkter: Film

Bakgrunnen for filmen

Filmen om banken for Telemark og telemarkinger er en reise. I utgangspunktet er filmen en reise fra den mektige Gaustatoppen, helt ut til vakre Jomfruland.

Vi liker å kalle Telemark for Norge i miniatyr – og det er kanskje fordi det rett og slett er sant. Det ble derfor helt naturlig å starte øverst i Rjukan for å ta turen gjennom Bø og Gvarv, videre til Grenland med byliv og industri og ende opp i den vakre skjærgården utenfor Kragerø.

Se hele filmen her

Foto fra filmen om Telemark og telemarkinger for Sparebank 1 produsert av FJUZ

Historiene bak historien

Reisen i filmen er mye mer enn fysisk forflytning. Den handler om en reise i livet, der vi veksler mellom arbeid og lek.

Vi starter også her øverst i fylket vårt. Menneskets nysgjerrighet og oppfinnsomhet er uten grenser – vi setter oss høye mål. På Rjukan skapte telemarkinger noe som kom hele verden til gode – elektrisitet med vannkraft.

Men livet handler om mer enn arbeid og alvorlighet – og turen videre nedover i fylket vårt stopper naturlig nok på Country Festivalen i Seljord.

For å vise veien videre skapes gjenkjennelse. Den flotte skogen før Vefall der man når Bø-slettene kjenner de fleste igjen.

Fra Lindheim Ølkompani fra filme Sparebank 1 Telemark laget av FJUZ
Victoria på Telemarkskanalen fra filmen om Sparebank 1 Telemark laget av FJUZ

Vi lokkes ut på eventyr

Det er vel ikke lov å lage en film om Telemark og telemarkinger uten å ha med Victoria seilende på kanalen. Det ønsket vi også. Den symboliserer det unike ved fylket. Med sine fascinerende, og ikke minst svært historisk viktige sluser.

Men båten i seg selv lokker oss alle til et sted der vi finner ro og kan nyter naturen. Klippet er fra den mest populære strekningen langs kanalen mellom Lunde og Flåbygd i juli.

Gvarv er det området i Norge der det produseres flest epler. Bakgrunnen er det ideelle klimaet vi kan spille på lag med. Vi ble ønsket velkommen av en travel tobarnsmor og mannen hennes blant epletrær i full blomst på Lindheim – det var utrolig gøy.

Familien har bevist at lidenskap og overmot kan gi overraskende resultater. Her lager de heller ikke eplemost eller eplesyltetøy, men øl – der epler er èn av flere ingredienser.

Se hele filmen her

herøya eramet fra filme Sparebank 1 Telemark laget av FJUZ
Skien Danse og ballettsenter Foto fra filmen om Telemark og telemarkinger for Sparebank 1 produsert av FJUZ

Festen har en start, men tar den noen gang slutt?

Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival er stedet der grenser sprenges og gatene strutter av kreativitet og fest – helt til neste dag.

Men festen tar slutt, og det er arbeid og alvoret ved å tjene til livets opphold som oftest fyller hverdagene. Mannen som ror mellom Herøya og Flakvarp hadde selv en bestefar som i sin tid rodde den samme strekningen til jobb på datidens smelteverk; Metalurgen.

Men Metalurgen heter i dag Eramet, og er en moderne industribedrift som leverer raffinerte manganlegeringer til stålprodusenter over hele verden – tuftet på norske industritradisjoner og bærekraftig høyteknologi.

Veien videre ut mot skjærgården, der den også ender og handlet om kontrastene.

Historisk sett var vi vikinger  og neppe brobyggere. I dag er Telemark et knutepunkt for industri og nettopp brobygging. Vi er en del av en verdensindustri.

Vi avsluttet turen gjennom Telemark, ytterst i skjærgården utenfor Jomfruland. Det karakteristiske St.Hansbålet brenner vakkert og kajakkpadleren søker sine egne veier videre blant spennende holmer og skjær.

Det er slik vi er, vi skal videre. Da gjelder det å se alle mulighetene – de nære, og de helt fjerne.

Se hele filmen om Sparebank 1 Telemark her

Skjærgården i Telemark fra filme Sparebank 1 Telemark laget av FJUZ

Byråleder og partner Lene Syvertsen Olsson

Har du spørsmål rundt dette arbeidet?

Ikke nøl med å ta kontakt med Lene !

Lene er byråleder og partner i FJUZ. Hun er utdannet statsviter, og har tidligere jobbet for NRK og LHL, før hun startet i FJUZ for 8 år siden. Lene brenner for et sterkt regionalt næringsliv, og sitter i styret i blant annet Grenland Næringsforening og fotballklubben Odd.

Har du spørsmål rundt dette arbeidet?

Ikke nøl med å ta kontakt med Lene!

Juleland adventkalender fra Hageland laget av FJUZSkien Fashion week foto av FJUZ